Prajitura cu nuca si miere

Aceasta prajitura este cea mai faimoasa reteta a mamei mele. Ne-o face de mult si de fiecare data are un gust delicios. Am observat fara sa vreau ca de obicei reprezentantii sexului tare sunt cei mai incantati de ea si o consuma in cantitati industriale. Astfel intre tata si prietenul meu nu ajunge o tava, dar mama e intotdeuna pregatita si face de obicei doua:)

Reteta este foarte simpla, mai ales daca cumparati foile gata facute de la cofetaria Pralina. Mami facea si foile la inceput, dar acum nu mai are rost deoarece Pralina face niste foi delicioase.

Pentru foi aveti nevoie de:

  • 1 ou intreg
  • o lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie
  • 30 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 linguri miere de albine
  • 3 linguri lapte
  • 450 g faina

Se amesteca toate ingredientele ( mai putin faina , care se adauga la sfirsit) intr-o oala, se pun pe soba si se dau citeva clocote pina se coloreaza putin in maro.

Apoi se ia oala de pe soba, se adauga faina se amesteca bine si se fac 4 foi care se coc pe fundul tavii.

Coca se tine la cald ca sa se poata intinde mai usor.

Crema

  • 1/2 kg smintina proaspata
  • 250 g nuca macinata
  • 250 g zahar pudra
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • dulceata de caise

Se amesteca toate ingredientele inafara de dulceata.  Se unge foaia cu dulceata de caise si apoi se pune crema peste dulceata apoi se pune o alta foaie peste. Se repeta operatia de ungere a foilor.

Peste ultima foaie se pune o glazura rece.

Glazura

  • 1 pahar zahar pudra
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri apa fiarta
  • 2 linguri ulei

Se amesteca toate ingredientele pentru glazura. Se glazureaza ultima foaie a prajiturii. Se da la rece 24 de ore pentru a se intrepatrunde intre ele crema si foile.Cu cat reusim sa tinem prajitura mai mult in camara(adica o zi sau doua) cu atat va fi mai delicioasa deoarece foile se vor muia.

Bineinteles ca la noi nu rezista niciodata 24 de h.

POFTA BUNA!!!

11 Responses so far.

  1. Dana says:

    sa sti draga ca am facut reteta asta dar foile le-am aruncat la gunoi .eu cred ca tu ai gresit in loc de 130 gr unt ai scris 30 gr .Sa sti ca am incercat o retta de foi aproape la fel are un ou 150 gr unt si 400 grame faina 3 linguri miere de albina 3 linguri lapte si 250 gr zahar si imi ies perfect .Mi-era mila dsa arunc crema la gunoi si am facut foile mele. E foarte gustoasa ai dreptate dar cu 30 gr. unt nici nu poti intinde foile ies ca betonul si nici nu am pus toata faina .Altfel e spe

    • Dana draga, sa stii ca asha trebuie sa iasa foile tari ca ” betonul”.
      Am mai confirmat o data cu mama si mi-a zis ca pana si cele care le cumpara ea gata facute de la cofetarie sunt tari -beton. Ideea e sa pui crema si dulceata si sa lasi prajitura macar o zi(24 de h) si vei vedea ca foile se vor muia si vor deveni excelente.
      Bineinteles ca e greu sa astepti :) si ma bucur ca ai gasit o solutie si ai facut foile tale daca ai vrut sa servesti prajitura in aceeasi zi.
      Daca o sa ai vreodata timp sa faci si foile acestea tari si sa le lasi o zi doua cu umplutura in ele (in camara) vei vedea ce minunatie de prajitura va iesi.
      Merci de feed-back si merci pentru reteta ta de foi :)

  2. Dana says:

    mercy ,ult de raspuns sa sti ca ai dreptate din 4 foi mi-am lasat o foaie si am taiat-o in 4 bucati si am experimentat sa o las 24 de ore .E buna asa cum zici dar nu se pot intinde ,prima foaie am intins-o foarte greu celelalte a trebuit sa le arunc pt.ca s-a intarit aluatul incit nu am putut sa il mai intind si ti-am spus nici nu am pus toata faina ca mi-am dat seama ca e prea mult
    Ma bucur ca tu le-ai putut intinde eu nu m-am lasat batuta c-a sa nu imi arunc atita crema si am incercat alte foi .scuza-ma nu vreau sa te jignesc prajitura e suuuper are un gust fff bun dar pacat de foi ca nu se pot intinde .Te rog fa si tu foile astea si da-mi un raspuns .Sint curioasa tie cum iti ies

  3. Dana says:

    Mercy mult sa sti ca ar fi o idee buna la care nu m-am gindit ….poate nu sint asa experta in facutul prajiturilor
    de fapt fiecare reteta are citeva secrete

    • Experienta o capatam pe parcurs..eu am ajuns la concluzia ca nimeni nu e expert la facut mancare(poate la cateva retete care le repeta des-ca repetarea e mama invatarii)..sunt zile mai bune in care iese tot,..si sunt zile mai rele ..cand nu iese nimik. eu incerc sa gasesc un blat de pizza care sa-i placa jumatatii mele de 2 luni si dupa multe incercari,..nereusite,..pot sa spun ca inca nu am un blat cu care sa ma mandresc:)

  4. […] Prajitura cu nuca si miere de albine […]

  5. ileana says:

    ce inseamna smantana proaspata?ce fel de smanatana?batuta , nebatuta?pt frisca sau smantana obisnuita?

  6. ileana says:

    astept raspuns te rog

    • Adriana Bradley says:

      Ileana
      Smantana normala, nebatuta care sa fie neexpirata:) Eu folosesc smantana de la Napolact, dar orice smantana care are un factor de grasime mare, gen 15% sau mai mult e buna.
      Sa-mi spui cum a iesit!:)

Leave a Reply


Recent posts

Cum sa curatam cuptorul...

Posted on dec - 20 - 2014

0 Comment

Ceai de ghimbir (Ginger...

Posted on dec - 18 - 2014

0 Comment

Oua moi cu branza...

Posted on dec - 14 - 2014

0 Comment

Rodos (Rhodes), Grecia, un...

Posted on dec - 14 - 2014

0 Comment