Conacul Secuiesc (1 of 1)-39Un loc de basm, basm popular din zona Ardealului, daca imi permiteti:) O oaza de frumusete in mijlocul muntilor, desi nu este chiar  la munte, este situat  langa un munte de piatra golas-Piatra Secuiului , o zona superba un sat curat si intretitnut, cu case albe cu ramele de la geamuri de un verde inchis..ati prins ideea..Coltesti, un sat frumos curat si cochet, chiar langa Rametea, jud Alba.

De ce nu sunt toate satele din ardeal asa? Poate ca am raspuns la intrebarea aceasta, dar nu sunt inca pregatita sa il prezint public.

Am vizitat Conacul Secuiesc de la Coltesti intr-o duminica frumoasa si insorita, dupa ce auzisem de la mai multi prieteni ca e superb, se mananca bine, e frumos de tot. Si cum eu nu prea cred nimic pana nu vad cu ochii mei:) de aceea nu cred ca e frumos in insulele exotice, pana nu o sa vad cu ochii mei, am zis sa facem o tura si sa cercetam.

Conacul Secuiesc (1 of 1)-41

Si am cercetat. Am mers dinspre Cluj-Napoca, pe autostrada si apoi prin satul Mihai Viteazul,pe valea Ariesului si ianinte de Buru am virat la stanga peste un pod, in general totul mi s-a parul foarte prost semnalizat, indicatoarele erau aproape inexistente-asha facem noi turism…, iar Remetea si Coltesti sunt in Jud. Alba. De cum am trecut podul peste Aries si am ajuns in Alba drumul a devenit asfaltat si fara gropi, pare-se ca este si o manastire la Remetea care atrage fonduri..si pelerini.

Drumul de la valea Ariesului (Buru) la Coltesti se unduieste prin lanuri si livezi de un verde crud, avand la stanga Piatra Secuiului.

Este o vale superba iar daca te uiti la stanga vezi stanca golasa si maiestoasa, iar la dreapta pomi fructiferi si lanuri, e o zona care mie mi-a placut foarte mult. Nu vi se intampla cateodata sa mergeti in perioada potrivita intr-o zona si totul sa fie de un verde crud si aproape perfect, iar voi sa va indragostiti instant de zona aceea? Ei bine asa mi s-a intamplat mie la Coltesti:)

Conacul este in mijlocul satului Coltesti, sa nu treceti mai departe cum am facut noi, ci chiar in mijlocului satului sa o luati la stanga si la 100 de metri gasiti parcarea si conacul. Este semnalizat cu un semn destul de mare, dar eu l-am ratat din cauza unei movile de nisip…se construieste la Coltesti si este un sat care pare activ si plin de turisti. Am vazut trasuri trase de cai pentru a face o plimbare relaxata, am vazut ATV-uri, deci exista posibilitati de distractie activa.

Am parcat la Conac si ne-am asezat in foisorul de afara, frumos, din lemn, nou si intretinut, de unde se vede spectaculos gradina lor plina de flori frumos mirositoare si colorate. Curtea si gradina erau pline de turisti, parinti si copii deopotriva bucurandu-se de verdele crud si alergand dupa flori. Stiti voi cum este atunci cand orasenii dau de iarba verde, se comporta ca si copii lasati singuri afara:)

Pe terasa de la conac nu se serveste mancare, doar bauturi, ceea ce este – spun eu -pacat, dar asta e politica lor, o respectam.

Restaurantul este frumos, rustic, curat, iar cei care servesc sunt imbracati in costume populare ceea ce este foarte frumos dupa parerea mea.

In week-end sa nu va asteptati ca veti manca mai repede de doua ore dupa ce ati dat comanda, dar asta este o alta discutie legata de profesionalismul bucatariilor romanesti in general si care o vom purta cu alta ocazie:)

Mancarea este buna si multa, rustica dupa parerea mea, traditional ungureasca as putea spune.

Conacul Secuiesc (1 of 1)-17

Gulas-ul este spectaculos si servit asa cum se cuvine.

Conacul Secuiesc (1 of 1)-32

Platoul pentru doua persoane este suficient si pentru 4, iar carnea este facuta pe gratar, totul este gustos si proaspat.

Conacul Secuiesc (1 of 1)-34

Carnatul cu mamaliga este delicios si traditional.

Conacul Secuiesc (1 of 1)-33

Platoul de branzeturi este ceva mai special deoarece dupa cum am inteles, in sat este o fabrica de branzeturi care le produce. Acest lucru mi s-a parul extraordinar, faptul ca aceasta fabrica le produce si noi putem degusta branzeturi proaspete facute chiar la Coltesti.

Deoarece in State turismul este foarte dezvoltat si acolo am vazut lucruri asemanatoare, eu le-as propune celor de la Coltesti sa deschida pentru tursm si fabrica de branzeturi, da organizeze tururi pentru turisti la “Fabrica de lapte” iar mai apoi sa ii indrume pe acestia la conac pentru a degusta produselel lor. In State se organizau astfel de tururi la cider mills(fabrici de suc de mere), la sugar shacks (fabrici de sirop de artar), fabrici de ciocolata…practic orice producator local avea si un tur al fabricii pentru a vedea cum produsele sunt facute. Includeau si fun facts (lucrusi  interesante) in aceste tururi iar parintii erau fericiti ca puteau sa ii tina pe prucni ocupati si sa ii invete lucruri noi.

Conacul Secuiesc (1 of 1)-43

Gradina conacului este spectaculos amenajata, are o mica cascada si copii se pot juca o zi intreaga pana sa ii descopere toate coltisoarele.
Conacul Secuiesc (1 of 1)-40

Exista si o cetate la Coltesti care poate fi vizitata, aveti nevoie de echipament sport sau o camera cu o lentila buna- in

cazul meu;)

Conacul Secuiesc (1 of 1)-26

Piatra Secuiului este o privelista inedita, minunata pe care o poti admira o zi intreaga fara sa te plictisesti. In fuctie de lumina aceasta este mereu schimbatoare. Exista la Coltesti si posibilitatea de a survola cu parapanta Piatra Secuiului, sper ca intr-o vizita viitoare sa descopar mai multe dintre aceste oferte de tursm activ care le ofera satul Coltesti.

Pana atunci insa, va recomand satul Coltesti cu mare drag, mi se pare un model demn de urmat pentru alte sate din Ardeal care doresc sa faca turism rural.Conacul Secuiesc (1 of 1)-42

22 Responses so far.

  1. Sabina says:

    Foarte faina prezentarea!
    Gulasul e preferatul meu cand vine vorba de Ardeal.

  2. mikaela says:

    Superb,frumoase imagini…

  3. Rares says:

    Am auzit de acest “colt de rai” si ne-am spus, eu si cu sotia, sa mergem sa vedem. Spre dezamagirea noastra, servirea e sub orice critica, chiar daca imprejurarile sunt ceva mai acatarii. Am asteptat o ora sa vina cineva sa se ne întrebe de sănătate, dar nici vorba de asa ceva. Iar cand am avut indrazneala sa interpelez chelnerul(care, oricum, statea la bar si nu facea nimic, doar povestea cu colegii) am fost trimis la plimbare. “Trebuie sa mai asteptati, mi-a raspuns obraznic. Nu vedeti ca sunt singur si am treaba până peste cap? Dacă nu vă convine, puteţi pleca.” I-am atras atentia ca, cel putin in acel moment, eu unul nu-l vad prea ocupat. “Hai, dom’le, întoarce-te la masă că n-are rost sa ne certam de la căcaturi de-astrea”, imi zice el plin de aroganţă. Astfel se comporta personalul in asa zisul “colt de rai”. Daca patronul are urechi sa auda sau ochi sa vada aceasta postare, atunci e bine. Daca nu, va ramane, in scurt timp, fara clieţi. Pentru ca noi, cel putin, n-o sa mai călcăm, pe-acolo cate zile om avea.

  4. Andreea says:

    cat costa un suc in acest loc?nu l-am gasit la lista de preturi.

  5. Cici says:

    Am fost, eu si cu sotul meu, impreuna cu un grup de prieteni, la Conac. Si nu am fost deloc multumiti de serviciile oferite, ba chiar dezamagiti. Cel care trebuia sa ne serveasca s-a comportat deplorabil (cred ca este vorba de aceeasi persoana despre care a postat Rares ceva mai sus), lasandu-ne sa intelegem ca romanii nu prea sunt bineveniti acolo. Si impresia asta nu am avut-o doar eu, ci toti cu care am fost acolo. In concluzie, un sfat: ocoliti Conacul, daca nu vreti ca ziua de duminica sa va fie stricata de cimpanzei in straie de chelneri, carora le place sa vorbeasca doar ungureste.

    • Adriana says:

      Cici multumesc de review. Eu sper ca aceste probleme cu servirea se vor rezolva in curand, deoarece nu este o dovada de profesionalism sau de ospitalitate Transilvana. Si aici in Ardeal nu ma asteptam nici sa se faca discriminari de nationalitate. Sper din suflet sa nu fie asa.

    • lucian says:

      imi pare foarte rau sa citesc parerile d-vostra.eu sunt prieten cu proprietarul (care are si fabrica de lapte)si cred ca ar fi fost bine sa va adresati dansului.daca nu facem decat sa scriem dupa ce trec faptele e tarziu.proprietarul este un OM etraordinar,jovial si foarte amabil dar si extrem de ocupat.trebuie facute cunoscute problemele pe care le intampinati!

  6. cici says:

    Draga prietena (Adriana), nu stiu care e pozitia ta in cadrul “Conacului”, dar e bine ca cineva se sesizeaza la postarile turistilor, care trec pe-acolo in cautarea unei farfurii cu o mancare buna si, de ce nu, cateva clipe de liniste si pace sufleteasca. Daca functia ti-e de asa natura incat sa poti separa neghina de bob, cu atat mai bine pentru clientii care vor veni de-acum incolo. Pentru ca noi, cei care am fost deja, nu mai revenim. Amintirile nu sunt tocmai placute. Sa ai zile multe alaturi de cei dragi…

    • Adriana says:

      Draga Cici, pozitia mea nu e nici una in cadrul conacului, din pacate. Asa ca nici o schimbare nu va fi facuta:)

  7. Marius says:

    Acolo,daca nu vorbesti ungureste,nu te baga nici dracu’ in seama.

  8. Ioana says:

    In ceea ce priveste comportamentul picolilor,e adevarat ce s-a scris.Am fost acolo cu familia, am “simtit” asta pe pielea noastra si am plecat(fara a fi serviti)Sotul a vrut sa se certe cu ei,dar nu l-am lasat.N-avea rost.Nu ne punem mintea cu retardati.Adevarul,insa,e ca nu trebuie tolerat un asemenea comportament taman aici,in inima Ardealului.Cine stie ce idei le mai vin pe parcurs.Sa se duca in tara lor adevarata,daca ei considera Romania o tara adoptiva.Rusine lor pentru ce fac,rusine patronilor ca ingaduie asa ceva.Le doresc din toata inima sa ramana,cat mai curand, fara clienti.

  9. Cici says:

    Pt.Adriana:
    Nu stiu ce sa mai cred.Cu o postare inainte scriai:”…sper ca aceste probleme cu servirea se vor rezolva in curand, deoarece nu este o dovada de profesionalism sau de ospitalitate Transilvana”.Mai apoi zici ca nu crezi ca se va schimba ceva vreodata. ce te-a facut sa-ti schimbi parerea asa de repede?

    • Adriana says:

      Cici, nu am crezut ca sunt asha de multe persoane care au avut o experienta neplacuta. Se pare ca m-am inselat:)

  10. danutz says:

    Am fost si eu cu familia mea si va pot spune ca e frumusel. Poti inchiria bicicleta si sa te plimbi, cred ca ai ce vedea. Imi pare rau ca nu am urcat la Cetate, poate altadata…
    Cu noi, chelnerita s-au purtat frumos, corect desi nu vorbim ungureste. Restaurantul e frumos, cu scaune pictate, rustic si elegant. Simtul olfactiv a fost privilegiat deoarece mirosea a mancare prajita de parca aeriseau in sala. Si auzul si-a primit portia de bunatati: Modern Talking, Al Bano, Boney M samd…
    Mancarea ne-a placut, guiasul meu a fost bun, picant. Portiile destul de mari, corecte as spune eu. Dar si preturile au fost mari, cam de 2 ori cat portiile. Il consider un restaurant scump, prea scump si vreau sa va spun ca era plin de lume. Probabil nu era de nasul meu…
    Eu as vrea sa mai merg prin zona, mai ai ce vedea(si Rimetea e un sat frumos), dar probabil voi manca “din brisca”.

  11. Sorin says:

    Am trecut pe-acolo cu familia,intr-o sambata.Am comandat un platou pentru doua persoane impreuna cu o portie de carnati cu mamaliguta.Dar zambetul de satisfactie ce ni s-a instalat pe fata in timp ce mancam a disparut cand am vazut nota de plata.Asadar;imprejurimi frumoase,atragatoare,care au drept scop de a-ti deschide pofta de mancare, dar si baierile pungii.Frumusetile inconjuratoare,insa,sunt intrucatva umbrite de o atitudine putin cam detasata,daca nu chiar nepasatoare,a chelnerilor fata de clienti(in aceasta privinta sunt de acord in parte cu ce a postat Rares)… si o mancare aproape obisnuita pentru care se cer preturi exagerate.Imi pare rau, dar nu ne vom intoarce.

    • Adriana says:

      Sorin, asta pare sa fie opinia generala a oamenilor:”E frumos dar nu cred ca ne vom intoarce”.

  12. ClaudioMario says:

    Am intrat in maghernita sepironului (care,dupa cum se pare,a fost ctitorita numai si doar pentru se cu i) cu gandul sa mananc ceva,dar cand am auzit ca peste tot se boscorodeste numai in ungureste, mi-am facut coada colac si mi-am luat talpasita,cu foamea in glanda. Sa-si manance ei mult-laudatul guias-merches.

  13. mircea si sorina says:

    Eu si sotul meu am fost acolo,anul trecut si credem ca un bun roman n-o sa se mai intoarca pe acele meleaguri daca cei ce il servesc vorbesc numai ungureste.Dar poate ca asta se si urmareste.Cel putin asta iti sopteste minima ratiune.Asemenea comportament nu poate fi tolerat de un patron decat daca acel patron este de acord,in principiu,cu ideea.

  14. Doriana si Mihai says:

    Am fost,am vizitat,in final am mancat si am plecat de-acolo…pentru totdeauna.Si in alta parte se poate pierde timpul decat asteptand sa fii servit. Si mai cu folos inca.

  15. Nagy Arpap says:

    Acolo totul frumos,de ce nu place la mai multi conac?Mancarea bun,natura frumos,omenii placut iar vorba dulce.No!

  16. LARISA says:

    Cum erau preturile?

    • Adriana says:

      Larisa,
      Preturile erau destul de mari, dar asta era de asteptat cred eu fiind o zona atat de turistica.

Leave a Reply


Recent posts

Hajdúszoboszló sau Hajdu

Posted on iun - 29 - 2014

0 Comment

Salata cu somon si...

Posted on iun - 29 - 2014

0 Comment

City Break la Szeged

Posted on iun - 29 - 2014

0 Comment

Sparanghel pe grill cu...

Posted on iun - 15 - 2014

0 Comment